Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

woensdag 26 november 2008

Reli-dagen

Een christelijke feestdag vervangen door bijvoorbeeld het islamitische Suikerfeest is onzinnig, zei PvdA-staatssecretaris van sociale zaken - en toekomstig burgemeester van Rotterdam - Ahmed Aboutaleb dit weekeinde.
De christelijke wortels van Nederland moeten niet worden ontkend. En: vrije dagen met Pasen en Pinksteren zijn een verworvenheid in Nederland. Aldus Aboutaleb op een congres van SGP-jongeren, die als geen ander weten dat christelijke feestdagen slechts menselijke inzettingen zijn.

Misschien heeft Aboutaleb gelijk. Maar misschien wordt het in dit postmoderne land hoog tijd dat we bij die zogenaamde verworvenheden stilstaan. Sterker nog, laten we ophouden met die vanzelfsprekende vrije dagen op christelijke feestdagen.
Er valt voor te pleiten om, net als bij bijvoorbeeld het Suikerfeest, alleen de mensen vrijaf te geven die daar om religieuze gronden om vragen. Pardon, jij wilt Tweede Paasdag vrij? En sinds wanneer ben jij christelijk? Zo’n maatregel kan de kerken misschien net die boost geven, waar ze op zitten te wachten.
Waarom vrijaf geven als veel mensen niet eens eens meer weten wat met Pasen wordt herdacht (goede oplossing: de opstanding van Jezus), of op Hemelvaartsdag (goede oplossing: Jezus’ hemelvaart).

En wie weet nog waar Pinksteren voor staat? Vooruit, laten we royaal zijn, we geven diƩ werknemers op Tweede Pinksterdag vrij, die tenminste kunnen oplepelen dat dan de uitstorting van de heilige Geest wordt herdacht.
En de inspecteurs die op het werk en in kroegen snuiven of er gerookt wordt, krijgen er een gewichtiger taak bij: zij controleren de huizen of er geflirt wordt met de Kerstman, die vreselijke kloon van Sinterklaas, waarover Jacob Noordmans maandag in de krant terecht schreef dat dit de enige allochtoon is die geweerd moet worden.
Wie de Kerstman in huis haalt, heeft niets van het kerstfeest begrepen en moet dus gewoon aan het werk. Al te veel dennengroen en andere heidense uitbundigheid, mag ook niet door de vingers worden gezien. Een overdaad aan zoetsappige engeltjes en herdertjes leidt tot een waarschuwing.