Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

donderdag 31 december 2009

Bidden helpt

Zo nu en dan is er weer eentje: een studie waaruit blijkt dat geloven echt goed is voor een mens. Zo concludeert de Groningse psycholoog Adrie Huttenga-Menninga dat bidden een beschermende werking heeft op de psychische gezondheid.
Huttenga volgde enige tientallen protestantse christenen. Deze mensen hebben net als anderen last van stress, maar door hun regelmatig gebed zijn de gevolgen daarvan beduidend minder negatief.

De psycholoog is als therapeut werkzaam en bidt ook geregeld met cliĆ«nten als die dat op prijs stellen. ,,Het is me meerdere malen opgevallen hoe cliĆ«nten konden veranderen na een kort en een eenvoudig gebed, soms meer dan na een lang gesprek.’’
Zulke onderzoekjes zijn niet overbodig. Want in de geestelijke gezondheidszorg was lang weinig oog voor de grote rol die godsdienst in het leven van mensen speelt. En als die er al was, ging het vaak over de ongezonde kanten van geloof.

Die negatieve benadering leidde er weer toe dat gelovigen zich niet veilig voelden bij therapeuten en er christelijke instellingen ontstonden als In de Bres in Drachten (waar Huttenga trouwens een deel van haar tijd werkt).
Wanneer is geloof gezond en wanneer niet meer? Therapeuten die serieus een antwoord op die vraag willen, kunnen goed terecht bij de psychiater en theoloog Margreet de Vries-Schot, die voor haar promotie in 2006 een lijst criteria opstelde om geloof te toetsen.

De Vries zag zeker problematische kanten aan godsdienstigheid, maar toonde ook al aan dat geloof heilzaam kan werken voor iemands psyche. Zij zei het toen zo: ,,Je komt als mens pas echt tot je recht, wanneer je in God gelooft.’’