Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

woensdag 16 december 2009

Kersttest

Religieuze testen doen het leuk, zo bleek onder meer begin dit jaar toen Trouw de C-factor lanceerde. Dat was een test waaraan mensen zich massaal onderwierpen om uit te vinden in welke mate ze calvinistisch waren.
Daar spelen ze bij de Protestantse Gemeente te Amsterdam handig en creatief op in. Op de website van de kerk kan een test worden gedaan, om boven water te krijgen welk ‘kerstprofiel’ bij je past.

Er zijn zeven van die profielen, wordt bij het begin van de test uitgelegd: familie en gezelligheid; betekenis en bezinning; sfeervol genieten; was die kerst maar vast voorbij; kunst en cultuur; de filantropische kerst; officieel heb ik er niets mee maar toch.
De kersttest duurt maar een paar minuten. Met twaalf vragen kunt u er achterkomen of u nu wel of niet van een gezellig kerst houdt. Bijvoorbeeld.

Wat voor soort vragen u kunt verwachten? Bijvoorbeeld deze: Heeft uw wel eens een engel ontmoet? Er kan uit vier antwoorden gekozen worden. In dit geval: a) Nee ben je gek!; b) Ik kom elke dag wel een engel tegen; c) Ik probeer er zelf een te zijn; d) Ja, in plafondschilderingen.
Het aardige van de test is natuurlijk dat je, hoe de uitkomst ook is, wordt doorverwezen naar kerstvieringen in Amsterdam, maar ook in Den Haag, Amstelveen, Utrecht en Arnhem. Zoals ze in de Protestantse Gemeente van de hoofdstad zeggen: ,,Geinig met een beetje Amsterdamse humor.’’