Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

donderdag 10 december 2009

Douchetimer

Het leek er even op dat de actie nauwelijks opgemerkt zou worden, maar inmiddels hebben al bijna zeshonderd kerken in Nederland gemeld dat ze aanstaande zondagmiddag de klok zullen luiden voor een beter klimaat.
En terwijl ik dit tik, zijn er weer een paar nieuwe aanmeldingen binnengekomen op klimaatklokkenluiden.nl. Het is onder kerkmensen net als onder gewone mensen: het moet allemaal op het laatste nippertje.

Ik schreef er al eerder over: de oproep van de Wereldraad van Kerken om wereldwijd om 15.00 uur plaatselijke tijd de kerkklokken te luiden als een oproep voor de klimaattop in Kopenhagen. En Nederland doet dus ook uitgebreid mee.
Bij voorkeur moet er 350 keer geluid worden. Dat is het maximaal aantal CO²-deeltjes dat per miljoen in de atmosfeer mag zitten. De huidige concentratie zit gemiddeld op 390. Dus als u zondag denkt: wat is er toch mis met die kerkklok, dat heeft daarmee te maken.

De kerken kunnen het hierbij niet laten. Hoewel zo’n groot probleem al snel verlammend kan werken - wat kan ik er aan doen? - zie ik hier en daar leuke initiatieven om kleine stapjes te zetten. Zo wordt in kerken een groene douchetimer uitgereikt.
Douchetimers zijn er digitaal, maar ja, die kosten uiteindelijk toch weer energie. De douchetimers die kerkleden meekrijgen, zijn leuke zandlopertjes. Het dingetje schijnt je 5 minuten te geven om te douchen. Genoeg tijd om fris in de kerk te zitten.