Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

donderdag 17 december 2009

Interreligieus gedoe

De leden van de gospelgroep New Creation uit Joure weten op dit moment niet hoe ze het hebben. Op eens zijn ze middelpunt van een discussie die op internetfora wordt gevoerd en, zoals zo vaak op die podia, zonder niveau of enig inzicht of kennis van zaken.
Het heeft allemaal te maken met de publiciteit rond een op de valreep geschrapt optreden, zondag tijdens een zogenaamde kerstlichtviering in Heerenveen. Aan de viering werkten een paar moslima’s mee. Te laat drong tot de groep de ,,achterliggende multireligieuze boodschap’’ door. Bovendien had het koor niet alleen achter de microfoon willen zingen, maar ook getuigen. Dat mocht aanvankelijk, maar later werd volgens het bestuur van de groep dit weer ingetrokken.

Deze gang van zaken werd geschetst in een verklaring van New Creation die de afgelopen dagen op de website van de groep was te lezen. Mensen konden in het gastenboek reageren, dat gebeurde ook veelvuldig en de rest van de site was tijdelijk afgesloten. Op het moment dat ik dit schrijf valt op de site alleen nog te lezen dat het bestuur met het oog op ,,de vele discussies’’ besloten heeft de gehele site tot nader orde af te sluiten.
Omdat de groep nogal eens werd neergezet als een achtergebleven intolerant clubje, heb ik woensdag op de opiniepagina van de LC betoogd dat er heel veel christenen zijn die net zo denken als New Creation. Ik noemde een aantal van in ieder geval een miljoen christenen die ook niet aan een viering met zelfs de schijn van een interreligieuze geest zouden meewerken.

Evangelischen en veel orthodoxe protestanten willen er geen misverstand over laten bestaan dat er maar één weg tot God is, en dat is via Jezus Christus, die daarvoor aan het kruis stierf. En dat willen ze ook zeker duidelijk maken aan moslims die Jezus niet als Gods zoon zien en ook niet geloven dat hij gekruisigd werd. Ze geloven ook zeker niet dat tussen God en Allah een isgelijkteken kan worden gezet. Zo ongeveer.
Ik raak er inmiddels aan gewend, maar ik kreeg gisteren ook via diverse mailtjes een portie van het virtuele geweld dat New Creation onderging. Nou vooruit, een nog redelijk beschaafde opmerking die voorbij kwam: het verhaal ging ,,werkelijk nergens over, onbegrijpelijk dat een kerkjournalist zoiets schrijft’’.

Soms kan ik me wel voorstellen dat mensen zich storen aan gelovigen - van welke soort ook - die louter willen horen wat volgens hen dé Waarheid is. Gebeurt dat niet, dan ontsteekt nogal eens ‘heilige’ verontwaardiging. Hoed je dan maar.