Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

maandag 21 december 2009

Serious Churches

Sympathiek idee van theoloog Boele P. Ytsma, bekend van zijn boek ‘Van de kaart - manifest van een gepassioneerde twijfelaar’, maar ook om zijn multimediale tegenwoordigheid via onder meer weblog, podcast en Hyves.
Ytsma wilde dat kerken ook hun steentje bijdragen aan de jongste editie van Serious Request, de hongeractie van deejays in het Glazen Huis in Groningen tegen malaria van 18 tot 24 december. Een paar dagen geleden startte hij daarom met de actie Serious Churches.

‘Serious churches’ lijkt me een ernstig pleonasme, net zo eentje als witte sneeuw en daar hebben we op dit moment meer dan genoeg van. Maar goed, toch een sympathieke actie. Er is ook een website: SeriousChurches.nl.
Ytsma heeft een actie bedacht: de laatste nacht zal voor de deejays het zwaarst zijn, dus worden kerken opgeroepen om die nacht op te blijven om solidair te zijn. Ze moeten natuurlijk ook platen aanvragen voor het goede doel.

Met de actie kunnen kerken laten zien dat ze midden in de maatschappij staan. Een rijke gedachte. Het is te hopen dat meer kerken zich aanmelden, want op dit moment staan er nog maar vier lokale kerken geregistreerd, waaronder eentje in Friesland overigens.
Dat is het gevaar van dit soort acties: het is leuk bedoeld, maar als het niet echt leeft, kan het zich ook tegen je keren. Met een minimale deelname wordt Serious Churches een aanfluiting en dan had de actie beter in de kast kunnen blijven.