Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

donderdag 4 december 2008

Koninkrijkszalencomplex

De afronding van de nieuwbouw van de
Jehovah's Getuigen is nog in volle gang.

De Leeuwarder Jehovah’s Getuigen vieren de komende dagen, zoals gebruikelijk, geen Sinterklaas. Zoals ze ook geen verjaardagen vieren. Ze hebben zaterdag wel een veel groter feest: de inwijding van een nieuwe Koninkrijkszaal. Sterker nog, er is zelfs sprake van een Koninkrijkszalencomplex - mooi woord voor het spelletje ‘Galgje’ trouwens.

Kerkbouw is de laatste jaren iets uitzonderlijks, maar Leeuwarden valt nog steeds goed in de prijzen. Enige jaren terug bouwden de vrijgemaakt-gereformeerden aan het Vrijheidsplein een nieuwe kerk (met als opvallend element een lichtkrant op de gevel), de Jehovah’s Getuigen zijn zaterdag aan de beurt en in de tussentijd bouwt het korps van het Leger des Heils een nieuw godshuis in de wijk Bilgaard.
Juist nu de Protestantse Gemeente te Leeuwarden in gespannen afwachting is welke drie of vier van de zeven wijkkerken gesloten moeten worden, vraag je je onwillekeurig af of het niet anders had gekund. Enige jaren geleden werd de Goede Herderkerk al gesloopt en wellicht zwaait binnen afzienbare tijd een slopersbal bij andere Leeuwarder kerken. Was er echt geen herschikking van bedehuizen mogelijk geweest? Het lijkt een gemiste kans.

Maar goed, een Koninkrijkszalencomplex dus. Wie voor de nieuwbouw van de Jehovah’s Getuigen staat, ziet een gespiegeld gebouw: een centrale hal met aan beide kanten een grote zaal en een woning, waar binnenkort twee echtparen zullen trekken, zogenaamde ringopzieners. De Jehovah’s Getuigen hebben drie gemeenten in Leeuwarden. Vanaf dit weekeinde kunnen er twee gelijktijdig bijeenkomen op zondagmorgen en de derde op zondagmiddag.
Jehovah’s Getuigen staan bekend om hun ijver. Die komt niet alleen tot uiting in het ‘veldwerk’ langs de deuren, maar ook bij de bouw van een Koninkrijkszaal. Er is alleen een bedrijf ingeschakeld voor het heiwerk. Verder is alles sinds dit voorjaar door vrijwilligers gedaan. De Getuigen kunnen een beroep doen op vakmensen, verenigd in bouwcomités van het genootschap, en daarnaast hielpen veel gelovigen continu hard mee.

In het verleden stampten Jehovah’s Getuigen zelfs met massaal vrijwilligerswerk in twee dagen eenvoudige Koninkrijkszalen uit de grond. Er werd op vrijdag begonnen en ’s zondags kon er al gekerkt worden. Hier kunnen andere kerkgenootschappen een puntje aan zuigen.
Het is bepaald geen revolutiebouw geworden, dat complex op de hoek van de Esdoornstraat en de Kanaalweg. Vloerverwarming, videoverbindingen, centraal stofzuigssyteem - noem het maar op. Wie een kijkje wil nemen heeft zaterdag de kans: van 10 tot 15 uur houden de Leeuwarder Jehovah’s Getuigen open huis.

Zie voor Jehovah's Getuigen ook 'Ajaks' van 20 november.