Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

woensdag 10 december 2008

Lifestyle

Evangelische winkels leiden vaak een armetierig bestaan. Ook met de inzet van louter vrijwilligers kunnen ze het hoofd nauwelijks boven water houden. Wat vreemd is, gezien de honderdduizenden evangelischen en orthodoxe christenen in het land.
Nu wordt de drempel van die winkels soms ook wat verhoogd door juist die vrijwilligers. Je bent de winkel nog niet binnen, of ze bespringen je met ongetwijfelde de mooiste bedoelingen. Of ze misschien kunnen helpen.

Het grapje ‘Er is er toch slechts Eén die dat echt kan?’ als reactie, leidt direct tot een intensief gesprek. En je was juist zo stellig van plan om alleen maar even rond te neuzen. De volgende keer, neem je je voor, doe je dat gewoon op internet.
En dat laatste kan ook op Nederlandstalige websites steeds uitgebreider. Deze week presenteert zich een nieuwe christelijke webwinkel met een persbericht onder de pakkende titel: ‘Compleet warenhuis voor christelijke lifestyle’.

Het gaat om www.yssa.nl. Dat blijkt te staan voor Your Salvation iS Assured. Natuurlijk, dat ik daar niet zelf ben opgekomen. Het gaat niet alleen om christelijke artikelen. Initiatiefnemer David van der Oest heeft een breder, maar ,,nadrukkelijk verantwoord aanbod’’.
Ik heb even geneusd en ik wist niet dat er zoveel christelijke artikelen zijn. Werkelijk alles wat ‘de wereld’ verkoopt is er ook in evangelische uitvoering. Dus met kruisje, Ichtusvisje, ‘Jesus’ of een stichtelijke tekst erop.

Zo beslaat alleen al de categorie ‘Kantoor’ 99 pagina’s artikelen. En dan is er ook van alles voor pc en mobiel, wonen en auto, aan kleding, boeken, kaarten, voor kids, kerk en school en aan muziek en film.
Niet alles is even geestelijk. Zo is er een cd-case van camouflagestof met daarop de kreet ‘Army of God’. Hoezo cool? Is dat niet de benaming van ‘christelijke terroristen’ in de Verenigde Staten, die bijvoorbeeld eens een abortusarts ontvoerden?