Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

zaterdag 13 december 2008

Samaritaan

De lekenpreekwed-strijd van de lutheranen in Leeuwarden, een initiatief dat ik enige tijd gelegen al roemde, heeft gelukkig zoveel inzendingen gekregen dat er een finale gehouden kan worden. En wel morgenmiddag in de lutherse kerk.
Naar de kerk gaan en ter plekke een oordeel geven over de preek waar ook nog naar wordt geluisterd, dat alleen al is iets bijzonders. De kerkgangers maken namelijk uit wie er met de Lutherprijs, waaraan een geldbedrag van €200 is verbonden, naar huis gaat.

Zoals de bedoeling was, zijn er vier kandidaten. Ruud Braun uit Drachten, Aggie van der Meer uit Bolsward, Ali Postma uit Leeuwarden en Gerk Zandberg uit Leeuwarden. Tussen de vier preken door is er orgelmuziek, koffie en thee.
Dat is allemaal een stuk genoeglijker dan tijdens de finale van de Preek van het Jaar van Trouw, de NCRV en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op zeer krap opgestelde stoelen moesten de belangstellenden uren lang braaf zitten, want het ging om een tv-opname.

Voor de Leeuwarder lekenpreekwedstrijd moest een preek worden gemaakt over de gelijkenis van Jezus over de barmhartige Samaritaan (op de illustratie in de voorstelling van Vincent van Gogh). U weet wel, hij hielp de in elkaar geslagen en beroofde reiziger wel, terwijl de priester en de leviet - de geestelijke leiders van die dagen -hun handen niet vuil en onrein wilden maken.
Ik ben benieuwd wat de vier finalisten er van gemaakt hebben. Alles lijkt zo’n beetje wel verteld over dit verhaal, dat tot de bekendste van Jezus’ gelijkenissen behoort. Het moest een 'up to date-versie' zijn. En boven de aankondiging staat: 'De traditionele barmhartige Samaritaan in een trendy jasje.' Daar word ik altijd wat argwanend van, van die trendy jasjes. Zal er een asielzoeker als 'Samaritaan' voorbij komen in de preken? Of een moslim? En een dominee en een priester als de slechterikken? Of misschien wel een redacteur geestelijk leven?

Lutherse kerk, Nieuwe Oosterstraat 30, Leeuwarden, zondag van 14 - 15.30 uur.