Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

vrijdag 19 december 2008

Red Bull

Maria, de moeder van Jezus, kent haar bijbel niet. Althans, als je Red Bull mag geloven. Van de energiedrank is momenteel een spotje op de buis, waarin Jozef, Maria en het kindje Jezus bezocht worden door vier wijzen uit het Oosten. Vier, zegt de verbaasde Maria, in het Nieuwe Testament komen er toch maar drie langs?
Het is de bedoeling dat de opmerking van Maria over het Nieuwe Testament net zo grappig is als de uitspraak van de onvolprezen stripheld Astrix over de oudheid als aanduiding van zijn eigen tijd. Maar als Maria haar Nieuwe Testament kende, zou ze weten dat daarin nergens over drie wijzen wordt gesproken.

In de vroegchristelijke kerk werden de wijzen uit de bijbel drie koningen, die ook nog eens namen hadden - in de bijbel blijven ze anoniem. Caspar, Melchior en Balthasar zijn als de drie magiërs zo tot het collectieve geheugen gaan horen, dat zelfs Maria zich vergist. En zij zou het als ooggetuige toch moeten weten.
Het is net als met Eva en de appel - ook dat staat nergens in de bijbel, maar hele volkstammen geloven dat dat wel het geval is. Er wordt in Genesis alleen maar melding gemaakt van ‘een vrucht’. Het kan heel goed zijn dat Adam een peer kreeg, of een banaan. Maar nee, wordt dan geroepen, dat hoort niet. O, is dat zo?

Dit zijn wel de meest voorkomende vergissingen over wat bijbels zou zijn. Zo zijn er nog wel een paar. Het idee dat Adam en Eva alleen Kaïn en Abel als kinderen hadden of dat Jona in een walvis zat - het staat nergens in de bijbel. En ook niet, voor alle duidelijkheid, dat Jezus op 25 december werd geboren.
Het is trouwens boeiend dat Red Bull deze commercial op tv brengt. Een jaar geleden tekende een pastoor in Italië bezwaar aan tegen dit spotje in zijn land. Hij vond dat het bijbelverhaal belachelijk werd gemaakt. Red Bull bood daarop excuses aan en trok het spotje terug. De excuses gelden blijkbaar alleen voor Italië.