Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

woensdag 24 december 2008

Kardinale fiets


Soms is er ook op het terrein van geestelijk leven leuk nieuws. En in die categorie valt het recentste bericht over de rooms-katholieke kardinaal Ad Simonis. Hij heeft een fiets gekregen. En wel van de Duitse bisschop Gebhard Fürst.
Wat is het geval? De oud-bisschop van Utrecht sprak Fürst in mei tijdens de Duitse Katholiekendagen in Osnabrück. Tijdens het ontbijt raakten ze in gesprek over het geloof, maar ook over de Tweede Wereldoorlog.

De oorlog heeft diepe wonden in mensenzielen achtergelaten, vertelde Simonis aan zijn collega. ,,Ik vertelde dat ik als twaalfjarige jongen de machteloze woede voelde toen de Duitsers de fiets van mijn zusje Do inpikten’’, aldus de kardinaal.
Fürst vergat het verhaal niet en onlangs werd een fiets bij Simonis afgeleverd. De kardinaal kan het symbolische gebaar wel waarderen. Maar hij heeft al een fiets. En zijn zus Do ook. De fiets zal worden cadeau gedaan aan ,,iemand die hem goed kan gebruiken’’.

Het is niet voor het eerst dat er opmerkelijk nieuws is over kardinaal Simonis en een fiets. Begin vorig jaar kwam hij ten val en brak zijn pols. Vlak daarop, op de nieuwjaarsreceptie van het Koninklijk Huis, zei hij tegen de koningin: ,,Hier staat een gevallen bisschop en een gebroken man.’’
Simonis was met de fiets gevallen door een botsing in het donker met een andere fietser die geen licht had. Het pijnlijke was dat de kardinaal op het kruispunt, waarvan hij dacht dat het verlaten was, een rood stoplicht negeerde.