Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

maandag 26 oktober 2009

Huisverkooptip

Staat uw huis ook al zo lang te koop, kunt u zich niet meer herinneren wanneer een serieuze gegadigde voor het laatst bij u over de drempel is gekomen en heeft de makelaar u in overweging gegeven de vraagprijs fors naar beneden te schroeven?
Wanhoop dan niet, maar geloof. En wel in de bemiddeling van de heilige Jozef, de vader van Jezus die als timmerman in de katholieke traditie uitgroeide tot onder meer de patroon van het huis(gezin). Het enige wat u nodig hebt is een Jozefbeeld en een schep.

Instructies voor het beste resultaat:
1. Begraaf het beeld op de kop in de tuin, met het gezicht naar het huis;
2. Heeft u geen tuin, gebruik dan een bloempot o.i.d.;
3. Spreek een noveen (een dagelijks gebed) uit en doe dat dus dagelijks;
4. Brand er ook een noveenkaars bij, dus ook dagelijks.
Er zijn, natuurlijk van Amerikaanse makelij, St. Joseph Home Sellers Kits te bestellen met daarin een klein beeldje en instructies. Een dame van een heiligenbeeldenwinkel verzekert echter dat je, wil dit ritueel vruchten afwerpen, ook zelf enige inspanning moet verrichten door zelf naar de winkel te komen en Jozef aan te schaffen - een kleine pelgrimage dus.


Dit gebruik schijnt terug te gaan op Theresia van Avila, de zestiende-eeuwse heilige, die een probaat middel ontdekte om land te verwerven waarop kloosters gebouwd konden worden. Ze begroef volgens de overlevering een medaillon van Jozef in de bewuste grond en ging in gebed. Met het gewenste resultaat.
Er zijn mensen die echt geloven dat deze religieuze huisverkooptip werkt. Wie op zoek gaat op internet kan mooie getuigenissen vinden. Dus, wie echt niet meer weet hoe hij zijn huis aan de man moet brengen, echt alles wil proberen, heeft de juiste gesteldheid bereikt om een beroep te doen op Jozef. Klein geloof en een groot huis? Schaf dan een forse Jozef aan.