Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

zaterdag 9 januari 2010

Kerkdienst thuis


Tijdens de eerste besneeuwde zondag, een paar weken geleden, liep ook het kerkelijk leven vast. In ieder geval hier in Friesland. Ik maakte een belrondje en hoorde van diensten die waren afgelast, dominees en organisten die te laat of helemaal niet kwamen en overal kerken waar slechts een handjevol leden was komen opdagen.
Later sprak ik iemand die er van overtuigd was dat dat laatste in vroeger tijden veel minder voorkwam. Goed, de ouden van dagen bleven thuis. Maar jongere mensen trotseerden natuurlijk de sneeuw. Met de auto of de fiets? Natuurlijk niet. Lopend. Sommigen waren elke zondag zo normaal al uren onderweg.

Vermoedelijk heeft de man gelijk. Je hoort ook steeds vaker dat mensen genoeg alternatieven hebben. Thuis kun je ook kerkdiensten volgen. Lekker makkelijk. De ‘Hour of Power’ van Robert Schuller uit de Crystal Catherdral in Los Angeles schijnt populair te zijn, ondanks het vroege uur: op RTL5 om 8.00 uur en om 9.00 uur.
En dan is er natuurlijk ook de Zendtijd voor Kerken die zowel kerkdiensten op tv als de radio verzorgt. Op internet kun je ook uitgebreid terecht. Je kunt al dan niet eigen kerkdiensten live of later beluisteren en in sommige gevallen ook bekijken. Via kerkomroep.nl bijvoorbeeld. Of kerkdienstgemist.nl. Zo kun je te kust en te keur.

Wie denkt dat de kerkdiensten door Zendtijd voor Kerken zo maar worden geregistreerd, heeft het mis. De vrijgemaakte predikant Adrian Verbree uit Hardenberg schrijft deze week in zijn column in ‘Visie’ van de EO wat aan de uitzending van de kerkdienst uit zijn kerk op 6 december vooraf ging. Zo’n registraties blijkt niet alleen een eer, maar ook een opgave.
Verbree kreeg allerlei instructies over wat hij vooral niet mocht: wiebelen en woord’n inslikk’n bijvoorbeeld. Hij werd zelfs voor een stoomcursus naar trainer Judith ‘Tweekamp’ Bosch in Hilversum gestuurd. Als je dat weet, is het gewoon zonde als iedereen naar de kerk gaat in plaats van naar Zendtijd voor Kerken te kijken. Sneeuw of geen sneeuw.