Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

dinsdag 5 januari 2010

Bedrijfsbidstond


U weet het misschien niet, maar de kans bestaat dat er op uw werk geregeld een groepje mensen in de lunchpauze bijeenkomt om de handen te vouwen. Die collega’s bidden dan onder meer voor u.
Nee, daarvoor hoeft u niet bij de Evangelische Omroep, het Friesch Dagblad of een andere christelijke organisatie te werken. Er wordt ook regelmatig groepsgewijs gebeden bij een houthandel bijvoorbeeld, of bij een bedrijf als AkzoNobel.

De website Bedrijfsgebed.nl meldt dat het aantal bedrijven en organisaties met een geregistreerde bedrijfsbidstond langzaam maar zeker toeneemt. Begin vorig jaar ging het om 165 initiatieven, nu zijn dat er 178.
,,Een christelijk foldertje kun je weggooien, een christelijk tv-programma kun je wegzappen, maar een christen op je werk kun je niet ‘uit’ zetten’’, zo valt in een persbericht op de site te lezen, geschreven door Maarten Pijnacker Hordijk die al sinds 1986 is betrokken bij zogenaamde pauzebidstonden bij de NS in Utrecht.

In het persbericht staat ook een kritische noot. Het blijkt lastig om kerken te interesseren voor ,,christen-zijn op werk’’. ,,Het lijkt wel of ze hiervoor een blinde vlek hebben en meer oog hebben voor hun eigen koninkrijkje.’’ Zo. Ik neem aan dat een belangrijk gebedspunt is.
De website verbaasd zich er ook over dat ,,nog erg veel christenen nogal wat koudwatervrees hebben om samen met elkaar te bidden. Terwijl dat toch het hart van hun geloof is! Heel opvallend dus eigenlijk.’’

De site weet verder te melden dat ,,Gods lessen aan de ondernemer’’ een bedrijf tot bloei kunnen laten komen. In deze ook voor krantenbedrijven barre tijden, is dat wellicht een verdienmodel dat ik eens aan mijn baas moet melden.

Naschrift:
Een collega wees mij erop dat de redactie van de LC al sinds mensenheugenis iedere morgen een ‘ochtendgebed’ kent. Hij heeft gelijk. Maar of dat meetelt - het is namelijk gettotaal voor het voorpaginaoverleg.