Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

vrijdag 8 januari 2010

Kerk op Marktplaats


Wat doe je als je als lokale kerkgemeenschap het hoofd niet meer boven water kunt houden? Je doet jezelf in de aanbieding op Marktplaats. Het korps Delfzijl van het Leger des Heils kwam op dat geweldige idee.
Met het Leger des Heils als landelijke organisatie gaat het niet zo rooskleurig, zo werd vorig jaar bekend. Met het korps in Delfzijl ook niet. Al jaren zien de lokale heilssoldaten dat hun aantal gestaag achteruit loopt.

Het pand aan de Singel in Delfzijl was ooit een synagoge, maar het is nu bekend als korpsgebouw. Het is eigendom van de stichting Leger des Heils en wordt gehuurd door het lokale korps. En dat krimpende korps kan de kosten haast niet meer opbrengen.
Het gebouw staat overigens niet onder ‘Aangeboden’. Boven de advertentie staat: ‘Gezocht: wilt u het Leger des Heils helpen…’. Majoor Teunes Scholtens legt uit: ,,Het doel is een constructie te vinden zodat deze vestiging open kan blijven.’’

Het Leger des Heils, benadrukt Scholtens, zal zich niet terugtrekken uit Delfzijl. Maar het zoekt wel een alternatief, goedkoper onderkomen. En de advertentie wil mensen opwekken om het korps aan zo’n nieuwe ruimte te helpen.
Behalve tips wil het Leger ook graag serieuze gegadigden voor het huidige gebouw. Er staan daarom ook wat plaatjes van de kerk bij. Wellicht is het tijd voor een stichting om, net als elders, het joods verleden recht te doen en de synagoge in ere te herstellen.