Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

zondag 7 februari 2010

Misbruik


De Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten kwam de afgelopen jaren uitgebreid in opspraak, net als de kerk in Ierland. Priesters bleken in de afgelopen halve eeuw vele honderden kinderen te hebben misbruikt.
En nu zijn er de berichten over de RK Kerk in Duitsland. ‘Der Spiegel’ bracht naar buiten dat een kleine honderd priesters, religieuzen en andere medewerkers van de kerk zijn beschuldigd van seksueel misbruik.

Het blad kwam met het bericht na het nieuws dat in ieder geval drie paters jezuïeten, die aan gymnasia lesgaven, ervan worden verdacht zich in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw te hebben vergrepen aan kinderen.
Al jaren is er discussie over de vraag waarom seksueel misbruik in de RK Kerk vaker lijkt voor te komen dan in andere kerken. Voor een aantal mensen is het duidelijk: het ongezonde celibaat werkt misbruik in de hand.

De Nieuw-Zeelandse predikant Ron O’Grady, bestrijder van kindermisbruik, schreef in 2001 het boek ‘The hidden shame of the church’, uitgegeven door de Wereldraad van Kerken. Hij bestempelde celibatairen als een risicogroep.
Naast bijvoorbeeld boeddhistische monniken zijn katholieke geestelijken op de zwarte lijsten oververtegenwoordigd, aldus Ron O’Grady. ,,De RK Kerk is, en blijft helaas, een aantrekkelijk toevluchtsoord voor mannen die kinderen misbruiken.’’

In 2004 publiceerde het Vaticaan een rapport over misbruik, waarin benadrukt werd dat het celibaat misbruik niet in de hand werkt. Als dat het geval is, staat de RK Kerk wel voor de opgave om echt uit te zoeken waarom het dan wel zo misgaat.