Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

vrijdag 11 september 2009

Corrigerende tik

Hij laat het er op aankomen, de evangelische voorganger Gertjan Goldschmeding. Hij weigert zich aan een wet te houden die in zijn ogen tegen de bijbel indruist. En dat heeft hem en zijn ega al een paar aanhoudingen wegens kindermisbruik opgeleverd en de dreiging van een psychologisch onderzoek van zijn kinderen.
Het gaat de voorganger van de Amersfoortse gemeente ACC om het verbod op het slaan van je kind. Het staat in Spreuken 13 zo duidelijk: ‘Wie zijn zoon de stok onthoudt, haat hem, wie hem liefheeft, tuchtigt hem.’ En er zijn meer bijbelteksten waaruit valt op te maken dat bij een godvrezende opvoeding een corrigerende tik hoort.

Goldschmeding heeft over die tekst gepreekt en hij heeft van de politie te horen gekregen dat hij dat niet meer mag doen. Kijk, dat hadden ze niet moeten zeggen. ,,Dit draait om hele fundamentele zaken van de Nederlandse samenleving. Een voorganger van een kerk wordt niet langer gezien als iemand die de maatschappij tot zegen is, maar juist een gevaar is.’’
De voorganger is beslist niet de enige christen in Nederland die er zo over denkt, er zijn honderdduizenden gelovigen die vinden dat de hedendaagse equivalent van de roede (toen ik jong was de mattenklopper) op z’n tijd heel heilzaam kan zijn. Toen het verbod er kwam, bleef het merkwaardig genoeg stil. Het is dus het is wel interessant dat Goldschmeding nu geen millimeter wijkt.

Ik ben wel benieuwd wat minister Donner op het verweer van Goldschmeding heeft te zeggen. Vijf jaar geleden was hij als minister van justitie degene die een verbod op het slaan van kinderen wilde. Maar hij komt uit een degelijk nest en hij is ook beslist op de hoogte was van de reikwijdte van Spreuken 13.
Interessant is of Rouvoet als ChristenUnie-minister nu zijn nek zal uitsteken. Die kent de tekst uit Spreuken beslist ook. Alle jeugdhulporganisaties zijn razend druk, zegt Goldschmeding, maar toch wordt zo’n braaf gezin als dat van hem ontleed. ,,Moet ik echt uren verhoord worden om er achter te komen wat er aan de hand is?’’ Goeie vraag.