Vandaag is de geboortedag van het protestantisme. Hervormingsdag. Het blijft een verhaal dat tot de verbeelding spreekt: de Duitse monnik Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn roemruchte 95 stellingen spijkerde op de deur van de slotkapel van Wittenberg en zo het begin van het protestantisme inluidde.
Het document was een grote aanklacht tegen de misstanden in de kerk van Rome. Wie Luthers stellingen eens wil nalezen, kan terecht op de website Protestant.nl die vandaag officieel is gelanceerd. De site is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland, de Vrije Universiteit in Amsterdam, de NCRV en nog een aantal protestantse organisaties.
Het werd hoog tijd voor zo'n website, vond men. ,,Wie het Nederland van nu wil begrijpen kan niet om het protestantisme heen. In onze samenleving spreken overal protestantse stemmen mee.'' Daar valt weinig tegen in te brengen. Het is al weer gewoon dat we met het trio Balkenende, Bos en Rouvoet een VU-kabinet hebben.
Misschien nog wel het aardigste van de website is dat die zo breed wordt gedragen in protestantse kring. Want het meest in het oog springende kenmerk van de stroming die na die befaamde 31ste oktober in Wittenberg ontstond, is dat die zo verdeeld is.
Zo is Nederland in tegenstelling tot Duitsland geen Lutherland geworden. De viering vanavond van Hervormingsdag door bijvoorbeeld de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Leeuwarden - de enige van de provincie - viel nauwelijks op in deze calvinistische landstreken. Overigens zijn de Friese lutheranen niet eenkennig. In de lutherse kerkenraadskamer naast de kerk in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden hangt ook het portret van Calvijn. Maar Luther hangt er boven, als eerste in een rijtje protestantse kerkhervormers, want die liep nu eenmaal voorop.
De vele gestalten van het protestantisme wil de nieuwe website samenbrengen en er over informeren. En Protestant.nl wil ook uitnodigen tot debat. Die laatste doelstelling zal ongetwijfeld zonder moeite worden gehaald. Protestanten hebben helemaal geen anderen nodig om onderling flink van leer te trekken.